miercuri, 3 decembrie 2008

Originea Mosului
Originea Mosului este controversata, fiind voci care sustin ca ar fi din Suedia, din Danemarca, Finlanda, Groelanda, Alaska sau ca pur si simplu traieste undeva la Polul Nord. Cei mai multi accepta nationalitatea finlandeza, dar de fapt Mosul este cetatean al lumii. De ce?... Deoarece imprumuta trasaturi si caracteristici de la fiecare popor. Mos Craciun este simbolul a ceea ce noi avem mai bun. Intelepciunea, corectitudinea, voiosia, buna dispozitie, sunt doar cateva din trasaturile mosului care a devenit celebru de la jumatatea secolului XX. Cum a devenit celebru? E o istorioara si aici. Cu totii stim ca mosul este imbracat intr-un costum rosu cu alb dar trebuie sa stiti ca nu a fost tot timpul asa. Acest aspect il are datorita unei firme celebre de bauturi racoritoare care a comandat un desen al mosului si astfel a aparut costumul rosu in America si apoi in toata lumea.

In religie, mosul este tratat aparte ca un binefacator al saracilor si al nevoiasilor, un apropiat al Sfantului Nicolae care se sarbatoreste pe 6 Decembrie. De asemenea nu mai este un secret nici faptul ca in blocul comunist, o vreme, s-a dorit ca celebrul Mos Craciun sa fie inlocuit cu o varianta mai "rosie" si astfel a aparut Mos Gerila.

Casa Lui Mos Craciun se afla In Laponia

Fiecare dintre noi stie ca Mos Craciun locuieste in Laponia, aproape de Polul Nord. De aici el isi ia zborul in fiecare iarna in sania trasa de reni, indreptandu-se catre copiii care i-au scris in timpul anului pe adresa lui din localitatea Napapirii, aflata in padurea din apropierea orasului Rovaniemi din Finlanda. Dar pana sa-si ia sacul cu daruri in spinare, Mos Craciun are obiceiul de a-si astepta oaspetii in propria lui casa, construite din lemn de brad, plina de carti cu povesti pentru copii.

Desi nu are "decat" 384 de ani, Mosul „cu plete dalbe" este inca voinic si in putere ca sa incarce cat mai multe daruri in sania lui fermecata. Pentru aceasta, Mos Craciun da o fuga pana la marele depozit de jucarii care se afla intr-un loc ascuns si plin de taine pe care i 1-a lasat mostenire tatal lui, primul Mos Craciun.

Aici, ajutat de spiridusi si de zanele bune, Mosul alege fiecare dar pentru copiii care i-au scris, profitand de scurta zi polara, care nu tine decat patru ore si jumatate, de la 10 la 14,30. Apoi da o raita si pe la reni, sa vada daca au mancare de ajuns si apa, dupa care se retrage la gura sobei, sa citeasca ultimele mesaje primite de la copii. Se stie, de asemenea, ca toti copiii cuminti primesc darurile preferate in seara de Ajun. La ceas de seara, imbujorati de emotia revederii, prichindeii asteapta langa bradul frumos impodobit, momentul in care Mosul cel drag le va asculta cantecele si poeziile.


sursa magazin stiintific

Niciun comentariu:

Copyright © 2007-2012. nicolina s blog - http://getaiaz.blogspot.com/. Toate drepturile asupra blogului http://getaiaz.blogspot.com/ apartin proprietarului. Este interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului si pozelor de pe acest blog, fara acordul scris al proprietarului.Pozele aflate pe acest blog servesc doar ca inspratie . Page copy protected against web site content infringement by Copyscape